Kurucsai Milán értékelte a 2022/2023-as szezont

Felnőtt labdarúgó csapatunk vezetőedzője, Kurucsai Milán válaszolt a szezont összefoglaló kérdésekre.

Akárcsak a 2021/2022-es idényben, a 2022/2023 szezonban is egy kifejezetten jónak mondható tavaszt zárt az együttes a vezetéseddel, azonban az idei szezon merőben más volt mint a tavalyi. Hogyan gondolsz vissza a második kinevezésed első időszakára?

K.M: A 22/23-as szezont az utánpótlás csapatoknál kezdtem.  Az első csapatnál az akkori vezetőedző és a klub útjai viszonylag gyorsan, már az ötödik forduló után elváltak és az előző szezon közös munkájára alapozva engem kértek fel a vezetők a csapat élére. Abban a helyzetben egyértelműen azt éreztem, hogy el kell vállalnom a feladatot, így elkezdtünk dolgozni egy fizikailag egyébként nagyon jó állapotban lévő kerettel.

A kinevezésedet követően bajnokságban a mutatott játék bizakodásra adott okot, de az eredmények még mindig nem alakultak kedvezően, hogyan sikerült pozitív légkört teremteni, és kimozdulni a negatív állapotból?

K.M: Igyekeztünk azonnal elveket lefektetni és a játékra helyeztük a hangsúlyt. Nehéz volt menet közben beszállni, új dolgokat bevezetni, volt is egy holtpontunk a csapattal. A játékunkban több volt, de ilyen-olyan okok miatt nem jöttek a pontok, illetve amikor végre szereztünk egyet, akkor azt is törölték. Az idősebb játékosok lélekjelenléte, szemléletváltása ekkor meghatározó volt. Igyekeztünk a munkára figyelni, mellőztük az eredmények jelentőségét és a távoli célokat. Szerintem egy nagyon fontos dolog, hogy amikor már reménytelennek tűnik minden, az ember mérlegeli a lehető legrosszabb következményt, rádöbben, hogy nincs is akkora probléma és ezáltal mintha megváltozna minden, elmúlik a félelem, megszűnnek a felesleges elvárások és eltűnnek a kudarc hatására keletkező negatív érzések. Valahogy így jártunk mi is, ebben pedig nagy szerepe volt annak is, hogy a klubot vezetők részéről semmilyen nyomást nem éreztünk még a legnehezebb pillanatokban sem.

Az őszi szezon utolsó 8 mérkőzésén 17 pontot szerzett a csapat, illetve a MOL Magyar Kupában is továbbjutott a nyolcad döntőbe, ahol az NBI-es Paksi FC csapata került sorsolásra. Hogyan értékeled az őszi szezon második felét, illetve a kupa mérkőzéseket?

K.M: Lassan kialakult egy rend az mindennapokban, a játékosok elkezdték megszokni amit elvártunk tőlük, a megszerzett győzelmek pedig növelték a magabiztosságot, kezdtük elhinni, hogy jók lehetünk. A kupasorozat szerintem fontos volt, mert bár alacsonyabb osztályú csapatok ellen, de a negatív szériában is kóstolót kaptunk időnként a siker ízéből. A bajnokságban a 17 pont nagyszerű teljesítmény volt a kezdetek után, télre elkerültünk a kieső zónából, erre talán nem sokan gondoltak korábban.

Az első teljes felkészülési időszakod volt az idei téli szünet, miben volt más, így, hogy a bajnokságon kívül a kupában is talpon volt az együttes?

K.M: A kupa körüli felhajtás szerintem nekünk sok volt, nem is voltunk jók azon a meccsen. A Paks meccs nagyon korán, február elején volt, amatőr csapatként nagyon korán kezdtük a felkészülést.

A MOL Magyar Kupában a Paks volt a végállomás, van/volt hiányérzeted a mérkőzés kapcsán? Hogyan élted meg a kupameccset?

K.M: Életem első meccse volt edzőként egy első osztályú csapat ellen, nagyon izgalmas volt és nagyobb drukk is volt bennem, mint egy bajnoki mérkőzésen. A csapattól egy kicsit mást vártam, rosszul keztdünk és hamar létszámhátrányba kerültünk, így már nagyon nehéz volt játszani egy NB1-es csapat ellen. A Paks ráadásul szerintem kifejezetten jól játszott azon a napon, profin hozták a továbbjutást.

Majoson kezdődött a bajnoki tavasz, nagy arányú győzelemmel tért haza az együttes, majd hazai pályán a Kecskemét II csapata is legyőzésre került. Mondhatni ott folytatta a bajnokságban a csapat ahol abbahagyta, mi volt a kitűzött cél tavasszal?

K.M: A cél továbbra is a bennmaradás volt és én kíváncsi voltam, hogy kiegyensúlyozottak tudunk-e maradni. Az első meccs nagyon pozitív volt, stabilak voltunk és sok gólt szereztünk. Azt hiszem ez meghatározó volt a folytatást illetően.

Tavasszal 16 mérkőzésen 28 pontot sikerült gyűjteni, az együttes a bent maradást a harmadosztályban már fordulókkal a bajnokság vége előtt elérte. A végén a 10. helyen sikerült végezni 45 megszerzett bajnoki ponttal, 58 rúgott és 54 kapott góllal. Elégedett vagy a tavaszi produktummal eredményességben, illetve játékban?

K.M: Sok meccsen nyújtottunk jó teljesítményt, de van hiányérzetem is, mégpedig az elvégzett munka minőségével kapcsolatban. Az eredmény egy dolog, az ez mögött húzódó értékek, az állandó törekvés az egyéni maximumokra, a felelősségvállalás, elkötelezettség számomra fontosabb tényezők. Ebben hiányosságaink voltak, márpedig szerintem az igazi elégedettség csak akkor jöhet el, amikor az ember mindent kiad magából. Összességében természetesen rendben van ez így, a csapat nehéz helyzetből állt talpra, nem adtuk fel, gyakran játszottunk kifejezetten élvezhetően és mi adtuk a csoport két legeredményesebb góllövőjét, viszont el kell hinniük ezeknek a srácoknak, hogy a jövőben még többre lehetnek képesek.